Arrogantie

24 jun

“Balkenende norm”

De vleesgeworden arrogantie, dit viertal overbetaalde semi-ambtenaren op de voorpagina van het AD op donderdag 23 juni: “Energiesector eist hoger topsalaris”. Hoever is je ego dan al doorgeslagen?

Balkenendenorm

Merkwaardig dat ex-premier Balkenende zelf al bijna vergeten is, maar dat allerlei aan onze overheid gelieerde ‘ondernemingen’ zich daar, na al die jaren, niets van aantrekken en dus gewoon de wet overtreden. Misschien niet, met behulp van dure advocaten, van de letter, maar dan toch zeker van de geest van die wet. Het is zelfs een schande dat ook onze Tweede Kamer, die zich wel druk maakt over zoiets triviaals als Zwarte Piet, dit maar laat begaan. En dat hun ‘baas’, EZ minister Kamp, zelf gebonden aan een ‘bescheiden’ salaris van veel minder dan twee ton, aan die beloning geen paal of perk stelt, is helemaal te gek. Hoe kan dat?

Beloning

Niemand hoort mij iets zeggen over echte ondernemers die zelf, en we zien dat regelmatig voorbijkomen, persoonlijk risico lopen, dit soort salarissen, of zelfs meer, verdienen. Maar hier zijn vier managers geportretteerd wiens grootste risico bestaat uit het feit dat ze misschien een salarisverhoging of een bonus mis lopen. Niet omdat ze hun werk zo geweldig doen (ik heb in de tijd dat dit nog allemaal overheidsbedrijven waren nooit zoveel storingen meegemaakt als nu (Amsterdam ZO recentelijk!). Nee, gewoon omdat ze vinden er ‘recht’ op te hebben. Vier mensen die, met hun staf en adviseurs, de binding met de échte maatschappij al zo lang geleden kwijtgeraakt zijn dat ze denken over politiek water te kunnen lopen.

Weglopen

Hét argument altijd is dat goede mensen weglopen als je ze niet ‘marktconform’ zou betalen. Vreemd genoeg blijkt dat nergens uit, al zal er best hier en daar een goudhaantje weggekaapt te worden. Maar dat levert voor anderen weer promotiekansen op, zo gaat dat in elke grote organisatie toch? Het lijkt me, ook vanuit mijn eigen carrière gezien, veel logischer dat die mensen weggaan omdat iedereen boven hen blijft zitten, dan dat ze alleen voor een hoger salaris vertrekken en daarmee hun carrièrekansen in het eigen bedrijf verspelen. Kortom, dit argument wordt al zolang gebruikt, dat geen zinnig mens dat gelooft. Van een ‘braindrain’ zal zeker geen sprake zijn, zelfs als je die ‘brains’ vooronderstelt.

Kaartenhuis

Tja, wat er wel aan de hand is dat achter deze ‘kopstukken’ een hele piramide aan managementfuncties staat. Met salarisniveaus die op dat van ‘de baas’ afgestemd zijn. Kortom, als die salarissen tot een derde teruggebracht worden, geldt dat ook voor de hele subtop (die natuurlijk ook boven die Balkenende norm betaald wordt) en de managementlagen daaronder die op slag het perspectief op zo’n topsalaris kwijt zijn. Kortom, niet alleen het salaris van het kopstuk, maar het hele ingesleten salarisgebouw van het bedrijf stort in als een kaartenhuis.
Is dat erg? Maatschappelijk gezien niet, natuurlijk.
En als je dat gefaseerd doet, valt het voor de organisatie ook wel mee, lijkt me. Je raakt vast wel een paar mensen kwijt die dan elders meer kunnen verdienen, maar het gros heeft toch geen uitweg in ons land, als die afbouw door de hele branche gebeurt. Tja, en als je dit in fasen afbouwt, en de eerder opgebouwde pensioenrechten met rust laat, is er geen enkele reden om je niet aan de wet te houden, toch?
Maar dan moet de regering die beslissing natuurlijk niet aan de betrokken mensen overlaten, en dat is precies wat er wél lijkt te gebeuren!

Is de interne salarisstructuur al een moeras, daarbij wordt de sector natuurlijk van harte gesteund door een compleet woud van externe adviseurs die hun uurtarieven afgestemd hebben op het salarisniveau van vergelijkbare managers in die bedrijven.
Zo is er sprake van een enorme kluit eigenbelang rond deze vier, die zich uitstrekt tot ver buiten de eigen organisatie. En daarmee het leven van alle andere Nederlanders onnodig duurd maakt.

Inerte Politici

Ik wil niet van een complot spreken, maar wáár komen onze afgedankte politici eigenlijk terecht als we ze niet in Brussel kwijtraken?
Toch in grote mate in goed betaalde baantjes bij dit soort semi overheidsinstellingen, en bij adviseurs van, o.a., dit soort instellingen. Kortom, waar ze politiek geloven in deze ‘Balkenende norm’, staan ze daar persoonlijk heel anders in, voor zichzelf of voor politieke vriendjes. Het is dus meer een in de praktijk gegroeid systeem (je kunt het ook een woekering noemen) dat de neiging heeft zichzelf steeds verder van de rest van de maatschappij te vervreemden. Niemand wil het, maar het gebeurt wel, en iedereen laat het toe!
Af en toe gaan ze te ver, en staan dan op de voorpagina, onze moderne schandpaal. Maar gewoonlijk kunnen ze gewoon hun gang gaan. Helaas gebeurt dit op elk bestuurlijk niveau, en in alle sectoren in de semi-overheidssfeer, waar managers zich zo graag willen vergelijken met hun collega’s uit het échte bedrijfsleven die échte risico’s lopen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: